Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τι παραμύθι να σου πω...


Τι παραμύθι να σου πω, ποια ιστορία
Να κοιμηθείς και να 'χεις όνειρα γλυκά
Όλη η ζωή μου μια μεγάλη απορία
Που θα λυθεί όταν θα φύγω μακριά

Σ' αυτό τον κόσμο όλα έχουνε παλιώσει
Κι αυτό το σπίτι οχυρό χωρίς κλειδιά
Παγώνια στήσαν στο μπαλκόνι του λημέρι
Και μια τσιγγάνα στην αυλή του τραγουδά

"Πάψε να κλαις για ότι πέρασε σωστά
Κλείσε τα μάτια σου και κοίταξε μπροστά
Πάμε μαζί και με βοριά και με νοτιά
Εδώ αρχίζει και τελειώνει η φωτιά"

Τι παραμύθι να σου πω, ποια ιστορία
Άγγελοι καίνε τα φτερά τους στις γωνιές
Και 'γω το θαύμα περιμένω μες τα κρύα
Απ' τους αλήτες τα παιδιά τους ποιητές

Πάψε να κλαις για ότι πέρασε σωστά
Κλείσε τα μάτια σου και κοίταξε μπροστά
Πάμε μαζί και με βοριά και με νοτιά
Εδώ αρχίζει και τελειώνει η φωτιά


στίχοι: Άλκης Αλκαίος
μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

S-MILE-S



Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα.

Πετυχαίνει όμως πολλά.

Πλουτίζει αυτούς που το παίρνουν,

χωρίς να φτωχαίνει αυτούς που το δίνουν.

Μια στιγμούλα είναι η ζωή του.

Η ανάμνηση του όμως διαρκεί,

κάποιες φορές αιώνια.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Η γενεαλογία της ηθικής

  • Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν μια πολύ ηλίθια υπόθεση, αν δεν υπήρχε το πνεύμα που φύσηξαν μέσα της οι αδύναμοι.

  • Ενώ κάθε αριστοκρατική ηθική γεννιέται από μια θριαμβευτική αυτοκατάφαση, η ηθική των δούλων αντιθέτει πρώτα ένα «όχι» σε ό,τι δεν αποτελεί μέρος του εαυτού της, σε ό,τι είναι διαφορετικό από αυτήν, σε ό,τι «μη εγώ»: και αυτό το «όχι» είναι η δημιουργική πράξη της.

  • Στους αδύναμους και τους καταπιεσμένους, η ευτυχία εμφανίζεται κυρίως με τη μορφή του ναρκωτικού, της ανάπαυσης, της ειρήνης, του «σαββάτου», της πνευματικής και σωματικής χαλάρωσης, με λίγα λόγια με την παθητική της μορφή.

  • Πόσο αίμα και πόση τιμή βρίσκεται στο βάθος των «καλών πραγμάτων»!

  • Όλα τα μεγάλα πράγματα χάνονται από μόνα τους, με μια πράξη αυτοκατάργησης.

  • Ο άνθρωπος θα προτιμήσει συντομότερα να θέλει το μηδέν, παρά να μη θέλει τίποτα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Η χαρούμενη επιστήμη (1882)


Είμαστε όλοι ηφαίστεια που περιμένουν την ώρα της έκρηξής τους, κανένας δεν ξέρει όμως πότε, σε λίγο ή σε πολύ, θα γίνει η έκρηξη αυτή – ούτε καν ο θεός.


Κάποτε ήμασταν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο μέσα στη ζωή που τίποτα δε φαινόταν να εμποδίζει τη φιλία και την αδερφοσύνη μας, και μόνο ένα γεφυράκι υπήρχε ανάμεσα μας. Ακριβώς τη στιγμή που πήγαινες να ανέβεις σε αυτό σε ρώτησα: «Θέλεις να περάσεις το γεφυράκι για να με συναντήσεις;» - και τότε έπαψες πια να το θέλεις• κι όταν σε παρακάλεσα ξανά έμεινες σιωπηλός. Από τότε βουνά κι ορμητικοί ποταμοί κι ό,τι άλλο χωρίζει κι αποξενώνει μπήκαν ανάμεσά μας• κι ακόμα κι όταν το θέλαμε, δεν ήταν μπορετό να συναντηθούμε! Μα όταν θυμάσαι τώρα εκείνο το μικρό γεφυράκι δεν έχεις πια λόγια - μόνο λυγμούς και απορία.

Λίγες χιλιετίες ακόμη στο δρόμο του τελευταίου αιώνα! – και καθετί που θα κάνει ο άνθρωπος θα εκφράζει την ανώτερη εξυπνάδα• γι’ αυτό όμως η εξυπνάδα θα χάσει όλη την αξιοπρέπειά της. Τότε θα είναι σίγουρα αναγκαίο να είναι κανείς έξυπνος: αυτό όμως θα είναι τόσο κοινό και συνηθισμένο πράγμα, που ένα ευγενέστερο γούστο θα θεωρεί αυτή την αναγκαιότητα χυδαιότητα. Κι όπως ακριβώς μια τυραννία ασκούμενη από την αλήθεια και την επιστήμη μπορεί να ανεβάσει ψηλά την τιμή του ψέματος, έτσι και μια τυραννία της εξυπνάδας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ενός είδους ευγένειας. Το να είσαι ευγενής – αυτό μπορεί ίσως τότε να σημαίνει: να έχεις τρέλες μέσα στο κεφάλι σου.

Οι λόγοι και οι προθέσεις που υπάρχουν πίσω από τη συνήθεια προστίθενται σε αυτήν μέσω ενός ψέματος, μόλις κάποιοι αρχίσουν να αμφισβητούν τη συνήθεια και να ρωτούν για τις προθέσεις και τους σκοπούς της. Εδώ έγκειται η μεγάλη ανεντιμότητα των συντηρητικών όλων των εποχών: είναι αυτοί που προσθέτουν ψέματα.

Ο άνθρωπος εκπαιδεύτηκε από τις πλάνες του: Πρώτον, πάντα έβλεπε τον εαυτό του ως ατελή• δεύτερον, προίκιζε τον εαυτό του με φανταστικές ιδιότητες• τρίτον, έβαζε τον εαυτό του στην ιεραρχία των όντων σε λάθος βαθμίδα ανάμεσα στο ζώο και τη φύση• τέταρτον, επινοούσε συνεχώς καινούριους πίνακες των καλών και τους δεχόταν για ένα διάστημα ως αιώνιους και μη εξαρτώμενους από όρους: το αποτέλεσμα ήταν πως άλλοτε η μια και άλλοτε η άλλη ανθρώπινη ενόρμηση και κατάσταση έπαιρνε την πρώτη θέση και εξευγενιζόταν λόγω αυτής της εκτίμησης. Αν αγνοήσουμε αυτές τις τέσσερις πλάνες, θα αγνοήσουμε και την ιδιότητα του να είσαι άνθρωπος, την ανθρωπιά και την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Κανένας νικητής δεν πιστεύει στην τύχη.

Τι λέει η συνείδησή σου; «Πρέπει να γίνεις αυτός που είσαι.»

Έδωσα ένα όνομα στον πόνο μου και τον φωνάζω «σκύλο». Είναι το ίδιο πιστός, το ίδιο φορτικός και αδιάντροπος, το ίδιο διασκεδαστικός και έξυπνος όσο κάθε άλλος σκύλος – και μπορώ να τον μαλώνω και να ξεσπώ πάνω του, όταν έχω τις κακές μου: όπως κάνουν άλλοι με τους σκύλους, τους υπηρέτες και τις γυναίκες τους.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακούν ακριβώς την αντίθετη διαταγή όταν πλησιάζει ένας μεγάλος πόνος: ποτέ άλλοτε δε δείχνουν πιο περήφανοι, πιο φιλοπόλεμοι και πιο ευτυχισμένοι• ναι, ο ίδιος ο πόνος τούς χαρίζει τις μεγαλύτερες στιγμές τους! Αυτοί είναι οι ηρωικοί άνθρωποι, οι μεγάλοι προμηθευτές πόνου της ανθρωπότητας: αυτοί οι λίγοι ή σπάνιοι άνθρωποι που χρειάζονται την ίδια απολογία που χρειάζεται γενικά και ο ίδιος ο πόνος – και πράγματι! δεν πρέπει να τους την αρνηθούμε! Είναι οι πρωταρχικές δυνάμεις διατήρησης και ανάπτυξης του είδους, έστω και μόνον επειδή αντιστέκονται στο βόλεμα και δεν κρύβουν ότι αποστρέφονται αυτό το είδος ευτυχίας.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010


Ακομα κι ενα ταξιδι χιλιων μιλιων ξεκινα με ενα βημα.
ΛΑΟ ΤΣΕ
Kάθε τι μεγάλο που πέτυχε ποτέ ο άνθρωπος δεν έγινε αυτόματα.
Κάθε μεγάλο και αξιόλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά μικρότερων , διαδοχικών βημάτων-ενεργειών.


Τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν έχει υπάρξει σαν όνειρο.
ΚΑΡΛ ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ




Όλοι έχουμε όνειρα... Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε βαθιά μέσα στην καρδιά μας ότι έχουμε κάποιο ειδικό χάρισμα, ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά , ότι μπορούμε να αγγίξουμε τους άλλους μ’ένα ιδιαίτερο τρόπο, ότι μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο.


Δεν μετράει αυτό που κάνουμε μια στο τόσο, αλλά η σταθερή ,συνεπής δράση.

Συνειδητοποιήστε τη δύναμη που έχει μια και μόνο απόφαση η οποία όμως μπαίνει σ’εφαρμογή άμεσα και με απόλυτη πίστη.


Οι υδατοφράκτες μπορούν ν’ανοίξουν με μια απόφαση , και να μας πλημμυρίσουν με χαρά ή θλίψη, ευδοκίμηση ή φτώχεια, συντροφικότητα ή μοναξιά, μακροζωία ή πρόωρο θάνατο.


Αν και δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τα γεγονότα, μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σ’αυτά, και την δράση που αποφασίζουμε να αναλάβουμε.
 
Όσο περισσότερες αποφάσεις παίρνετε ,τόσο καλλίτεροι γίνεστε στη λήψη τους.
 
Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της σωστής κρίσης, η σωστή κρίση είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας, και η εμπειρία είναι συχνά το αποτέλεσμα της κακής κρίσης !
 
http://www.bio-agora.com/ekdo.html

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΕΥΤΥΧΙΑ...






Η ευτυχία είναι ένα άρωμα.Δεν μπορείς να ραντίσεις τους άλλους χωρίς να πέσουν μερικές σταγόνες πάνω σου.
ΕΜΕΡΣΟΝ

Η ευτυχία στη ζωή αποτελείται από μικρά στιγμιαία πράγματα: από το μικρό, φευγαλέο δώρο ενός φιλιού, από ένα χαμόγελο, ένα καλοσυνάτο βλέμμα, ή έναν έπαινο βγαλμένο μέσα απ' την καρδιά.

ΚΟΟΥΛΡΙΤΖ


Δεν είναι ευτυχία να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά πάντα να θέλεις εκείνο που κάνεις.

ΤΟΛΣΤΟ'Ι

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Τα 30 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου...για να τη ζήσεις

 Κέρδισε με το σπαθί σου μια καλή δουλειά, την ποιότητα ζωής σου, την αξιοπρέπεια σου, την ευτυχία σου!





Ταξίδεψε στα τέσσερα πέρατα της Γης, όχι σαν τουρίστας που συγκρίνει τη χώρα του με όσα θα δει, αλλά ως ένας άνθρωπος με ανεξάρτητο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό. Δέξου τη διαφορετικότητα, ετοιμάσου για την ανακάλυψη…



Κράτα τη μοναδικότητά σου, αλλά με σεβασμό στον εαυτό σου και στους γύρω σου. Στήριξε αυτό που είσαι και αυτό που πιστεύεις, όμως άκουσε και τι έχουν να σου πουν και οι άλλοι.



Αγάπα τον εαυτό σου αλλά να επιμένεις να μαθαίνεις και να γίνεσαι καλύτερος. Έχε το θάρρος της γνώμης σου και όταν κάνεις λάθος παραδέξου το.



Μοιράσου. Είτε είναι υλικά αγαθά, είτε συναισθήματα. Άσε για λίγο το «παίρνω» κατά μέρος. Δώσε, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.



Πιστεύεις στη μοίρα, τον Θεό, το συμπάν ή σε κάποια άλλη ανώτερη δύναμη; Όπως και να χει, ποτέ μην ξεχάσεις ότι εσύ είσαι ο κυρίαρχος της ζωής και τον αποφάσεων σου. Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου, για όσα σου συμβαίνουν και θα σου συμβούν.



Να βρεις τουλάχιστον έναν πραγματικό φίλο. Όχι γνωστό, όχι περαστικό από τη ζωή σου. Έναν φίλο ζωής που θα ξέρεις ότι μεταξύ σας μικρότητες και εγωισμοί δεν υπάρχουν. Μόνο αγάπη και ανθρωπιά. Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως φιλία δεν υπάρχει πια στις μέρες μας, γιατί δεν δοκιμάζεις να καταρρίψεις το μύθο;



Ξεχάστε το κλίσε «δεν υπάρχουν άντρες» ή το «όλες οι γυναίκες ίδιες είστε». Δεν υπάρχουν άντρες/γυναίκες όταν γύρω μας κυκλοφορούν οι λάθος γυναίκες/άντρες.



Φτιάξε το σπίτι των ονείρων σου, το καταφύγιό σου, το παλάτι σου! Όσο χρόνο κι αν σου πάρει. Είναι ένα δώρο που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, ένα όνειρο που αξίζει να πραγματοποιήσεις. Και δεν είναι άπιαστο. Κάντο για σένα και άσε να μπουν μέσα όσοι αγαπάς.



Αν η σκέψη του να παντρευτείς ή να δημιουργήσεις οικογένεια σε κάνει ευτυχισμένο και είναι αξία ζωής για σένα, κάντο. Βρες όμως την κατάλληλη στιγμή. Μην βιαστείς. Και όταν το κάνεις κάντο καλά, πίστεψέ το, αφοσιώσου. Αν όμως πάρεις αυτή την απόφαση για οποιονδήποτε άλλο λόγο (γονείς, φίλους, γειτονιά κλπ) ξανασκέψου το. Δ
 εν θα ευτυχίσεις ποτέ. Και δεν θα σαι ο μόνος.



Βρες την ταυτότητά σου, το στιλ σου όσον αφορά την εμφάνισή σου αλλά και την προσωπικότητά σου. Ανεξάρτητα από τον περίγυρό σου ή από τη μόδα που έρχεται, φεύγει, αλλάζει. Φέρε τις τάσεις της κάθε εποχής στα μέτρα σου.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Όταν μία πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει.
Αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ και με τόση πικρία τη κλειστή πόρτα,
που δε βλέπουμε αυτή που έχει ανοιχτεί για μας.
 
Alexander Graham Bell
Απόλαυσε τα καλά

Της ημέρας….και

Άντεξε υπομονετικά τα κακά.

Βλέπεις, μόνο η σημερινή

Μέρα είναι δική μας.

Είμαστε νεκροί

Για το χθες, και

Δεν έχουμε γεννηθεί

Για το αύριο.


Jeremy Taylor

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ

Το αληθινο ταξιδι ανακαλυψεων δεν συνισταται
στο να αναζητησουμε καινουρια τοπια, αλλα στο
να τα δουμε με διαφορετικο ματι.
ΜΑΡΣΕΛ ΠΡΟΥΣΤ





Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ...


Μόνο τα φαντάσματα περιπλανώνται εγκλωβισμένα στο παρελθόν,
εξηγώντας τον εαυτο τους με χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε μια
ζωή που έχουν ζήσει και περάσει. Εσείς είστε αυτό που διαλέγετε 
σήμερα, όχι αυτό που διαλέξατε πριν.
WAYNE DYER


 Όταν ζούμε στο παρόν ζούμε μεγαλύτερη, ευτυχέστερη και πιο χρήσιμη ζωή. Ας είστε όσο καλύτερος μπορείτε σήμερα. Όποιος δίνει τον καλύτερο εαυτό του στο σήμερα, θα ειναι ακόμη καλύτερος αύριο.
WALLY "Famous" AMOS